aberler & Duyurular

Fren Disk Tornalama


Fren Disk Tornalama

Disk tornalama işlemleri, tercihen araç üzerinde yapılmaktadır. Özellikle poryada fren diskinde gerçekleşen deformasyonların giderilmesi noktasında kullanılan efektif bir yöntemdir. Bu sayede diski tornaya rahat bir şekilde uydurabilmek mümkün hale gelecek ve diskin kullanımı uzun vadede sorunsuz bir şekilde devam edecektir. Buna ek olarak direkt porya değişimi yapmaktansa daha minimal masraf kalemi ile aracınız adına sağlıklı bir uygulama yaptırmış olacaksınız. Disk tornalama işlem adımları şunlardır:

  • İlk olarak diske endeksli şekilde ölçü işlemleri yapılmaktadır.
  • Uygulama yapılırken fren kaliperi sökülmekte, yerine farklı bir aparat takılmaktadır.
  • Referans ölçü baz alınarak araç üzerinde disk tornalama işlemleri diskin derforme alanları giderilene kadar sürdürülür.

 Birde araç üstü disk tornalama işlemi yapılmaktadır. Bu işlemde fren diskleri araç üzerinde bir CNC disk torna makinesi ile yapılır. Teker sökülür ve makine fren diskine yerleştirilir. Araç üzerinde yapılan disk tornalamaları son zamanlarda birçok servise yayılmış durumdadır.

Kampana tornası da benzeri makineler eşliğinde yapılmaktadır. Eski nesil tüm otomobillerin arka fren sistemlerinde disk yerine kampana yer almaktadır. Kampanalarda zamanla aşınmakta ve yenilenmeye ihtiyaç duyan fren sistemi parçalarından birisidir. 

Fren diski profesyonel kişiler tarafından torna edildiği zaman pek bir zararı olmamaktadır. Disk tornalarken üst bir sınır vardır. Tornalama işleminde disk yüzeyinden belirli bir derece ile kesim yapılır. Bu değerler üst sınırı aşarsa diskin ömrü %90 seviyesinde düşer ve fren performansı bu durumdan kötü etkilenir. Fren diskinin yüzeyi çok ince bir şekilde kesilmelidir. Bu işlemler usta bir tornacı ve usta bir frenciden destek alınarak yapılır.

Tarih : 16.08.2021 Okunma Sayısı : 1964